Koliko je siguran tvoj Android mobitel? Koliko je siguran tvoj Android mobitel? Koliko je siguran tvoj Android mobitel? Koliko je siguran tvoj Android mobitel?
Ocijeni blog:

Koliko je siguran tvoj Android mobitel?

Autor: speedy | 29.09.2011

Već je godinama trend da sve s računala, s pomakom od nekoliko godina, dolazi i na mobitele. Tako danas na pametnim telefonima (i tabletima) možemo obavljati gotovo sve najbitnije funkcionalnosti. A svi znamo da su računala podložna virusima. Koliko su mobiteli sigurni?


Još prije šest godina na svojim sam pametnim telefonima imao instalirane antivirusne programe. Iako se pošast virusa na mobitelima nije previše raširila kao na računalima, virusi su postojali, a neke od njih sam i sam imao prilike isprobati na mobitelima. Virusi kao virusi, uvijek im je cilj napraviti neku štetu za vlasnika uređaja.

 

Nekada ta šteta nije opipljiva, kao što se znalo dogoditi da zaraženi mobitel u noćnim satima šalje MMS poruke na sve kontakte iz adresara, čime je bila pričinjena znatna financijska šteta, ali nekada je samo riječ o panici.

 

U današnje vrijeme aplikacija, kada instaliramo aplikacije sa specijaliziranih Marketa, ali i s neprovjerenih mjesta, veća je šansa da pokupite virus na svojem mobitelu. Tako je nedavno otkriveno kako se na Android Marketu nalazi 50-ak aplikacija koje sadrže štetni kod, a putem kojeg je moguće preuzeti kontrolu nad uređajem. Problematične aplikacije su odmah skinute s Marketa.

 

U praksi, to znači da netko može pratiti što radite sa svojim mobitelom, kakve navike imate prilikom surfanja ili pak vam može preuzeti lozinke za razne račune. Aplikacija vam može napraviti štetu trošenjem prijenosa podataka, koji se odvija bez vašeg znanja. Iako je riječ o vrlo malom broju aplikacija, potreban je oprez, pa vam stoga savjetujem da aplikacije preuzimate samo s provjerenih portala.

 

 

Naime, vrlo često korisnici pokleknu pred izazovom: žele si nabaviti neku super aplikaciju ili igru, ali ona se plaća nekoliko dolara. Kako bi uštedjeli tih nekoliko dolara korisnici se odlučuju na download krekiranih aplikacija unutar kojih netko može sakriti štetni kod.

 

Trgovine aplikacijama provode sigurnosne provjere, ali očigledno postoje načini i kako se neke stvari mogu sakriti. Sreća je što je omjer štetnih aplikacija zaista mizeran u odnosu na gotovo milijun na tržištu dostupnih raznih aplikacija, putem raznih OS-ova.

 

Da li je moguća zaštita? Jeste, putem antivirusnih programa, na primjer. Iako postoje oni koji se plaćaju, postoje i besplatni, a možete ih pronaći u trgovinama aplikacijama upisujući u tražilicu pojmove kao što je security.

 

 

Ja sam na svoj LG Optimus Black, čisto radi predostrožnosti, instalirao besplatnu AVG-ovu aplikaciju Anti-Virus Free koja skenira aplikacije i fileove, a putem aplikacije mogu pronaći i svoj izgubljeni mobitel, koristeći Google Maps. Na kraju skeniranja na ekranu se, ukoliko je sve u redu i nema malicioznih aplikacija, pojavi poruka: Your phone is clean. Život je bolji s ovom aplikacijom.


LG blog

Komentari

Pošalji komentar

(Za ostavljanje komentara morate biti ulogirani na forum.)

Trenutno nema komentara.