Zasloni osjetljivi na dodir na mobitelima se razlikuju Zasloni osjetljivi na dodir na mobitelima se razlikuju Zasloni osjetljivi na dodir na mobitelima se razlikuju Zasloni osjetljivi na dodir na mobitelima se razlikuju Zasloni osjetljivi na dodir na mobitelima se razlikuju Zasloni osjetljivi na dodir na mobitelima se razlikuju Zasloni osjetljivi na dodir na mobitelima se razlikuju
Ocijeni blog:

Zasloni osjetljivi na dodir na mobitelima se razlikuju

Autor: speedy | 13.11.2011

Na današnjim mobitelima uglavnom prevladavaju zasloni osjetljivi na dodir (touchscreen). Postoji li razlika među njima? Koju vrstu zaslona posjeduje vaš mobilni ljubimac?


Do nedavno rezervirani za skupe telefone, a danas prisutni na mobilnim telefonima svih vrsta i cjenovnih razreda, zasloni osjetljivi na dodir iznimno su popularni, ali se i znatno razlikuju. Razlika između njih je u tehnologiji koja se koristi ispod stakla po kojem se pritišće ili dodiruje prstima.

 

Donedavno su touch mobiteli dolazili s tzv. rezistivnim zaslonom. Ova vrsta zaslona pretpostavlja rad olovkom (stylusom) ili pak jači pritisak prsta ili nokta. Rezistivni zaslon sadrži dva tanka metalna sloja različitih napona. Između slojeva se nalazi tanki jaz koji se pritiskom ekrana zatvara dodirom dviju metalnih folija. Ovo uzrokuje promjene u naponu, a kontrolni čip izračunava položaj dotaknute točke na temelju stupnja promjene. Danas se zasloni s ovom tehnologijom koriste sve rjeđe i uglavnom na mobitelima nižeg cjenovnog razreda.

 

Tehnologija rezistivnog ekrana

 

Sve više touch mobitela danas koristi tzv. kapacitivni zaslon. Kapacitivni zaslon je prekriven zaštitom koja može biti staklo ili pak plastika. Ispod stakla ili plastike nalaze se slojevi mrežastog električnog vodiča koji lebde ispod električnog polja koje se stvara iznad zaslona. Dodirom prsta na određenoj točki zaslona utječe se na električno polje na osnovu čega se definira lokacija dodira, a onda i naredba koju telefon treba izvršiti. Na kapacitivnim zaslonima nije moguće koristiti stylus niti nokat već je presudan dodir prsta.

 

Tehnologija kapacitivnog ekrana

 

U usporedbi ovih dvaju zaslona naići ćete na prednosti i nedostatke svakog od njih pa ostaje na samom korisniku odluka koji zaslon odgovara njegovim potrebama. Kapacitivni su zasloni prisutni uglavnom na srednje skupim i skupljim telefonima i namijenjeni su za rad prstima. Nude bolju propusnost svjetla (rezistivni propuštaju 70-75 posto svjetlosti), ali i imaju visoku cijenu izrade, koja utječe i na cijenu uređaja u maloprodaji. Spomenimo i otiske prstiju koji ostaju na kapacitivnim ekranima.

 

Mobilni aparati rezistivnih zaslona cjenovno su pristupačniji od onih kapacitivnog zaslona te rade na potisak. Slikovito rečeno, mobitel s kapacitivnim zaslonom nećete uspjeti koristiti dok na rukama imate rukavice. U toj je situaciji mobitel rezistivnog zaslona puno praktičniji. Prednost rezistivnih zaslona je i bolja preciznost na manjim dodirnim površinama, za razliku od kapacitivnog kod kojeg ikone moraju biti nešto veće kako bi se locirao dodir.

 

 

Danas je tehnologija kapacitivnog zaslona uglavnom vezana uz mobitele višeg cjenovnog ranga i većih tehnoloških mogućnosti između ostalog i zbog same cijene ove vrste zaslona. To pak ne znači da ne možete kupiti dobar telefon rezistivnog zaslona. Danas i oni imaju mogućnost multitoucha. Sve, kao i uvijek ovisi o tome što vam treba i koliko ste voljni potrošiti.

 

Koja se tehnologija koristi na vašem mobitelu možete vrlo lako saznati – jednostavnim testom fizičkog pritiska prsta po površini zaslona!
 


LG blog

Komentari

Pošalji komentar

(Za ostavljanje komentara morate biti ulogirani na forum.)

Trenutno nema komentara.