Zaštita Android telefona Zaštita Android telefona Zaštita Android telefona Zaštita Android telefona Zaštita Android telefona Zaštita Android telefona Zaštita Android telefona Zaštita Android telefona Zaštita Android telefona Zaštita Android telefona Zaštita Android telefona Zaštita Android telefona Zaštita Android telefona Zaštita Android telefona Zaštita Android telefona Zaštita Android telefona Zaštita Android telefona Zaštita Android telefona Zaštita Android telefona Zaštita Android telefona Zaštita Android telefona Zaštita Android telefona
Ocijeni blog:

Zaštita Android telefona

Autor: speedy | 30.12.2011

U memoriji pametnih telefona danas se čuva sve više podataka pa se nameće pitanje - koliko su podaci pohranjeni u uređaju koji je stalno uz nas zaista i sigurni? I koje je najbolje rješenje za njihovu zaštitu? Sukladno dostupnim statistikama, velik broj korisnika mobitela barem je jednom ostao bez podataka poput telefonskog imenika ili multimedije.


Praktično i sigurnije rješenje je čuvanje podataka u cloudu, odnosno u „oblaku“, za koji je pak potrebna internetska veza. Ovdje pak nastaju problemi u trenu kada nemamo pristup Internetu, pa tako niti pristup svojim podacima. Radi toga se kao najbolje rješenje nameće istovremena pohrana podataka i u pametnom telefonu i na cloudu.

 

Izgubite li uređaj, pokvari li se ili vam ga pak ukradu, kopiju podataka ćete imati u „oblaku“. Nakon kupnje novog pametnog telefona i unosa svojih podataka, kroz nekoliko minuta ćete sve svoje podatke ponovo imati sinkronizirane u svom novom telefonu.

 

U slučaju kada nemate pristup Internetu, opet ćete podatke imati pohranjene u uređaju. Zbog toga je vrlo bitno postaviti sinkronizaciju podataka iz telefona s vašim Gmail računom. Na taj ćete način uvijek imati rezervnu kopiju telefonskog imenika i svih stavki iz kalendara. Telefonski imenik i organizator ipak su dvije najbitnije stavke u telefonu.

 

Ukoliko koristite notes za pohranu različitih podataka, na Android Marketu potražite aplikacije koje omogućuju spremanje podataka i u memoriju telefona i na udaljenom mjestu. Jedna od takvih aplikacija je vrlo popularna AK Notepad.  Za notese se koristi još jedna vrlo popularna aplikacija – Evernote, ali ta aplikacija podatke pohranjuje samo na serveru, ne i u telefonu, tako da bez pristupa Internetu nema niti pristupa vašim podacima.

 

 

Želite li zaštititi vaše podatke u trenucima kada je vaš telefon bez nadzora, postavite Pattern šifru. Odaberite svoju kombinaciju povezivanja točki na ekranu za otključavanje istog, ali pazite da ne ostavite trag putanje vašeg prsta na ekranu jer bi je netko mogao vrlo lako zloupotrijebiti i jednostavno otključati vaš telefon.

 

 

S Android Marketa je tijekom 2011. godine uklonjeno 50-ak aplikacija koje su imale sigurnosne propuste. Pazite kakve aplikacije preuzimate, prije downloada pročitajte iskustva drugih korisnika, koja se nalaze ispod opisa same aplikacije.

 

Pripazite i pri postavljanju drugih tipkovnica, koje se mogu preuzeti s Marketa. Naime, pojedine aplikacije nude drugačiju tipkovnicu, pa ukoliko niste zadovoljni onom koja nativno dolazi s uređajem vjerojatno ćete poželjeti isprobati i nešto novo. Već je poznato da neke od takvih aplikacija pamte sve što upisujete i informacije šalju osobi koja je vlasnik aplikacije, čime se izlažete riziku odavanja lozinki koje unosite.

 

Spremate li fotografije i druge multimedijske datoteke na telefon, razmislite i o servisima kao što je Dropbox, a koji omogućuje spremanje i do 25 GB podataka u „oblaku“. Jasno, za takvo nešto morate imati dobar data paket ili pak koristiti Wi-Fi vezu. Tu je i Facebook na koji većina nas pohranjuje sve više fotografija.

 

Dijeljenje fotografija s uređaja je vrlo jednostavno i brzo: nakon što fotkate nešto sa svojim fotoaparatom odmah možete fotografiju poslati na Facebook ili neki drugi servis tako što ćete na opcijama fotografije odabrati opciju „Podijeli“.

 

Na Android Marketu postoje i antivirusni programi, od kojih su neki besplatni - primjerice AVG. Ovaj će vas program štititi od virusa, malwarea i sličnih nametnika putem kojih treće osobe pokušavaju zavladati našim uređajem ili pak nanijeti štetu samom uređaju ili vašem računu. Antivirusni programi skeniraju i aplikacije koje se preuzimaju, te paze na web stranice koje posjećujete.

 

 

Izgleda da ćemo sve više „živjeti u oblacima“, ali nije loše „držati se zemlje“ i podatke povremeno spremati i na tvrdi disk računala. Što je sigurno, sigurno je, jer za bitne stvari potrebno je imati tri backup kopije.


LG blog

Komentari

Pošalji komentar

(Za ostavljanje komentara morate biti ulogirani na forum.)

Trenutno nema komentara.