Ekologija i mobiteli  Ekologija i mobiteli  Ekologija i mobiteli  Ekologija i mobiteli  Ekologija i mobiteli  Ekologija i mobiteli  Ekologija i mobiteli
Ocijeni blog:

Ekologija i mobiteli

Autor: speedy | 28.11.2011

U Hrvatskoj je danas aktivno oko 6 milijuna mobilnih telefona, što znači da se koristi oko 6 milijuna punjača. Veliki broj njih je neprestano uključen u utičnicama zbog čega cijelo vrijeme bespotrebno troše električnu energiju. Tu su i baterije koje nakon gubitka kapaciteta završavaju u smeću. Znate li da pri kupnji novog mobitela možete dobiti popust ukoliko donesete svoj stari mobitel?


Kako bismo dobili električnu energiju u naš dom, potrebno ju je na neki način, pretvaranjem jedne energije u drugu, uzeti iz prirodnih resursa. Pri tome se narušava ekosustav, koji je svakim danom istrošeniji i nestabilniji. Resursi oko nas su ipak ograničeni.

 

Isto tako, u prirodu u promijenjenom obliku vraćamo (točnije, vrlo često nekontrolirano bacamo) uređaje kao što su mobiteli, baterije i oprema koja se nalazi uz mobitel. Možemo li se ponašati ekološki i punjač koristiti samo dok bateriju zaista i punimo, a baterije i mobitele ekološki zbrinuti?


Svi mobiteli na tržištu imaju zvučno upozorenje o napunjenosti baterije nakon ciklusa punjenja, nakon čega bismo mobitel trebali odvojiti od punjača, a punjač izvaditi iz utičnice. Time ćemo uštedjeti nekoliko desetaka kuna godišnje, što možda i nije neka ušteda, ali ćemo svi zajedno ipak uštedjeti puno više, a i zaštitit ćemo naš okoliš.

 

LG mobiteli imaju upozorenje kad je baterija napunjena

 

Nakon što se baterija u mobitelu istroši i bude spremna za zamjenu, nemojte je baciti u smeće već je spremite u odgovarajući spremnik starih baterija koji  možete pronaći u gotovo svim trgovinama elektronskom robom, u trgovinama mobilnih operatera te u gotovo svim većim trgovačkim centrima.


Ukoliko je i vaš mobitel spreman za zamjenu jer se pokvario ili je tehnološki zastario nemojte ga odložiti u kantu za smeće zajedno s ostalim otpadom. U njemu se, osim štetnih nalaze i neke vrlo korisne sirovine tako da se mobitel može reciklirati i njegovi dijelovi ponovo iskoristiti.

 

Mobiteli i baterije se mogu reciklirati, a sirovine ponovo iskoristiti

 

Ostvarite bonus: pri kupnji novog mobitela većina mobilnih operatera daje popust ukoliko im donesete svoj stari mobitel, a oni će se pobrinuti za sam uređaj. U tom slučaju vi ćete uređaj kupiti povoljnije, a recikliranjem starog ćete sačuvati prirodu i prirodne resurse, smanjiti onečišćenje zraka, tla i vode  te smanjiti odlagališta smeća.


LG blog

Komentari

Pošalji komentar

(Za ostavljanje komentara morate biti ulogirani na forum.)

Trenutno nema komentara.