FullHD video u praksi, i to putem mobitela FullHD video u praksi, i to putem mobitela FullHD video u praksi, i to putem mobitela FullHD video u praksi, i to putem mobitela FullHD video u praksi, i to putem mobitela FullHD video u praksi, i to putem mobitela FullHD video u praksi, i to putem mobitela FullHD video u praksi, i to putem mobitela FullHD video u praksi, i to putem mobitela FullHD video u praksi, i to putem mobitela
Ocijeni blog:

FullHD video u praksi, i to putem mobitela

Autor: speedy | 02.05.2011

Prava prilika za isprobavanje snage i mogućnosti dvojezgrenih procesora, poput Nvidijinog Tegra 2 koji se koristi u prvom dual-core mobitelu na svijetu LG Optimus 2X, jedan je od najzanimljivijih featurea na mobitelima – snimanje videa. Ali, u ovom slučaju govorimo o FullHD snimanju, što do sada nismo vidjeli na mobitelima. Ovime su mobiteli dostigli samostalne, punokrvne FullHD video kamere.


Optimus 2X je dakle pametni telefon koji snima video u 1920x1080 piksela čime se maksimalno iskorištavaju i paneli na kojima taj isti video možemo gledati – LCD i plazma televizori. Naravno, i LCD monitori, a u novije vrijeme i LED televizori. Video se na mobitelu i reproducira u 1080p video. Bez ijednog trzaja ili kašnjenja bilo kojeg framea. Dokaz snage Tegre 2 je i benchmark koji smo napravili na Optimusu 2X. Mobitel je dobio maksimalan broj bodova – 2138 bodova, daleko više od trenutno dostupnih mobitela na tržištu. Broj bodova je veći za oko 30% u odnosu na dostupne mobitele na tržištu. Strašno, koja snaga!

 

Da bi se snimio ovako zahtjevan video, koji neće imati trzanje niti zastajkivanje potrebna je velika procesorska snaga. Dosadašnji jednojezgreni procesori nemaju takve performanse kao najnoviji dvojezgreni, kako bi se dobio kvalitetan FullHD video. Istovremeno se ne smiju zanemariti niti ostale mogućnosti i funkcije mobitela tako da i za vrijeme snimanja FullHD videa mobitel mora obavljati sve druge operacije – provjeravati elektroničku poštu na primjer ili pak imati otvoren Internet u pozadini.

 

LG-jev pametni telefon ima 1 GHz procesor ARM Cortex-A9 i sve prethodno nabrojano u praksi radi bez ikakvih problema i pada performansi.

 

Svi imamo stare video kazete, sa starim snimkama koje će vrijeme jednostavno pregaziti, ukoliko ih ne prebacimo u digitalni format. Ali, i tada ćemo imati lošu snimku. Snimanjem u FullHD rezoluciji, uz pomoć Optimusove kamere od 8 megapiksela, snimke možete zauvijek sačuvati ili ih podijeliti online s prijateljima. I to u savršenoj kvaliteti.

 

Napunio smo bateriju svog Optimusa 2X, odabrao kadar i krenuo sa snimanjem. Naravno, prije toga sam na mobitelu namjestio osnovne postavke. Podesio sam osvjetljenje, isključio bljeskalicu (nju ću koristiti za noćno snimanje) te odabrao mod snimanja (moguće je odabrati automatski, portret, sportski, noćni, zalazak sunca ili pak pejzažni. Izbor je velik.

 

Ali, tek ulaskom u sva podešavanja dolazi se do velikog broja opcija - čak 34 opcije podešavanja! Hm, imaju li samostalne video kamere toliko podešavanja? Ovoj brojci od 34 podešavanja treba pridodati i prethodno nabrojana čime se dolazi do brojke od čak 40-ak podešavanja. Naravno, ako vam se ne da podešavati apsolutno ništa, odaberete automatiku, ali ako ipak želite maksimalno iskoristiti mogućnosti ove odlične kamere onda osim odabira rezolucije svakako podesite balans bijele boje. Nadalje, možete snimiti video u crno-bijeloj tehnici. Cool, jel da?

 

Dodir na ikonu kamere na ekranu mobitela i najjače video snimanje na svijetu može započeti. Ekran dijagonale 4 inča i rezolucije 480x800 prikazuje velik broj točkica tako da je slika pri snimanju briljantna, a pikseli se uopće ne mogu vidjeti. Video snimka je odlične kvalitete, kao što možete vidjeti u našem primjeru. Prikazane boje su također dobre kao i oštrina snimljenih predmeta.

 

 

Ovime smo potvrdili da se kamera može koristiti ne samo za privatne snimke nego čak i za profesionalno snimanje. Zašto se ograničiti samo na snimanje rođendanskih tuluma, vaše djece dok se igraju, primjena može biti za bilo što – recimo na poslu možete snimiti prezentaciju i poslati je poslovnim partnerima, odlazak na press konferenciju je također događaj koji se može snimiti ovom kamerom i kasnije reproducirati javnosti. Mobitel bi mogao poslužiti i za snimanje svadbi.

 

Sve veći broj svjetskih glazbenih zvijezdi gostuje u Hrvatskoj, a na koncerte je zabranjeno unositi video kamere i fotoaparate. Optimus 2X je idealno rješenje jer nudi sve što nude samo stalni fotići i video kamere tako da se od sada super FullHD video snimci mogu podijeliti na YouTubeu i iz Hrvatske. Ne moramo se više sramotiti, od sada odlični video snimci mogu dolaziti i iz Hrvatske.

 

A osim dijeljenja videa na YouTubeu, moguće je video poslati putem e-maila, Bluetootha, poruke ili pak na neki udaljeni server na kojem ćete uvijek imati svoje video zapise i dostupne od bilo kuda. Ono što mi se još sviđa jeste i to što nema potrebe za kodiranjem snimki koje sam snimio jer mobitel podržava velik broj različitih kodeka.

 

Nakon što sam snimio video zapis uslijedilo je pregledavanje na ekranu. Osjećaj? Fenomenalan! Video je fluidan, čist, ugodan za gledanje. Naravno, napravio sam i spajanje s televizorom, putem HDMI kabela koji se dobije uz mobitel. Zaključak: kao da koristim Blu-ray player, a ne mobitel.

 

8 GB interne memorije plus utor za microSD kartice kapaciteta do čak 32 GB – ukupno 40 GB memorije omogućuje sate i sate snimanja FullHD videa, tako da nema straha da će iskočiti „Low memory“ poruka!

 

Zahvaljujući Tegri 2, Optimus 2X je pravo multimedijsko čudo, trenutno najjači mobitel na hrvatskom i svjetskom tržištu koji položaj na tronu dokazuje na vrlo zahtjevnom polju – snimanju FullHD videa.

 


LG blog

Komentari

Pošalji komentar

(Za ostavljanje komentara morate biti ulogirani na forum.)

Trenutno nema komentara.