Kako optimizirati/upravljati data prometom na mobitelu Kako optimizirati/upravljati data prometom na mobitelu Kako optimizirati/upravljati data prometom na mobitelu Kako optimizirati/upravljati data prometom na mobitelu Kako optimizirati/upravljati data prometom na mobitelu Kako optimizirati/upravljati data prometom na mobitelu Kako optimizirati/upravljati data prometom na mobitelu Kako optimizirati/upravljati data prometom na mobitelu Kako optimizirati/upravljati data prometom na mobitelu Kako optimizirati/upravljati data prometom na mobitelu
Ocijeni blog:

Kako optimizirati/upravljati data prometom na mobitelu

Autor: speedy | 28.11.2011

Pametni telefoni poput LG Optimusa 3D, LG Optimusa Black, LG Optimusa 2X i drugi dostupni na hrvatskom tržištu nude razne funkcionalnosti za koje se koristi aktivna veza prema internetu. Mnogi se zaigraju i iznenade kad shvate da su potrošili cijeli data promet, a stanje na prepaid računu im je 0 kuna (ili pak dobiju papreno visok mjesečni račun). Kako optimizirati potrošnju i smanjiti šanse za ovakva iznenađenja?


Današnji se pametni telefoni za većinu funkcionalnosti spajaju na Internet. Trebate li provjeriti e-mail, obnoviti status na društvenoj mreži, skinuti novu aplikaciju, pogledati video na YouTubeu, provjeriti gdje se nalazite na Google Mapsu ili sinkronizirati podatke sa svojim Gmail računom, za sve vam je potreban pristup internetu.

 

Dodatno, mnoge aplikacije učestalo u pozadini komuniciraju sa serverima, koristeći stalnu internetsku vezu. Je li moguće kontrolirati današnje pametne telefone? Naravno, ukoliko pravilno podesite postavke svoga telefona. U postavkama uređaja, u podizborniku Računi i sinkronizacija, isključite kvačicu pored opcije Automatska sinkronizacija. Naime, dok je ova opcija aktivna, aplikacije automatski sinkroniziraju podatke.


Upišete li nešto novo u kalendar, automatski će se novi zapis sinkronizirati s vašim Googleovim računom. Dodate li novi kontakt, također će se obaviti automatska sinkronizacija. Ukoliko internetu pristupate putem podatkovne veze, sinkronizaciju je povoljnije napraviti ručno: u postavkama uređaja, u Računi i sinkronizacija, kliknite na svoj Gmail account (na kojem piše da je sinkronizacija isključena) te pritisnite na Kontakti, ukoliko želite imati istovjetne podatke i na svojem Gmailu.

 

Vremenska prognoza na početnom ekranu je cool widget, ali informacije između vaše aplikacije i servera gdje se nalaze podaci o vremenskoj prognozi osvježavat će se vrlo često. Kod nekih aplikacija svakih 15 minuta. A vi možda baš i ne trebate u svakom trenutku znati kolika je temperatura zraka u vašem gradu. Zbog toga je dobro imati isključenu Automatsku sinkronizaciju te ručno zatražiti osvježenje vremenske prognoze.


Widget za vremensku prognozu na početnom ekranu

 

Nadalje, ukoliko za neku vašu aplikaciju postoji update na Android marketu, update će se obaviti automatski, ukoliko ste to odabrali u opcijama trgovine aplikacijama. Možda ste za update mogli pričekati i napraviti ga kod kuće, dok ste spojeni na Wireless.

 

Putujete li u inozemstvo ili se nalazite u pograničnoj zoni, obavezno u Postavkama, u podizborniku Bežični prijenos i mreža>Mobilne mreže imajte isključenu kvačicu u opciji Roaming podaci. Isto tako, iznad ove opcije postoji opcija Podaci putem koje možete kontrolirati pristup internetu, a ukoliko je ova opcija isključena mobitel se neće moći spojiti na internet.

 

U postavkama mobilnih mreža isključite kvačicu Roaming

 

Dodatno rješenje su razni widgeti koje možete skinuti s Marketa te postaviti na početni ekran i onda jednostavnim pritiskom na widget uključiti ili isključiti vezu prema internetu.

 

Svaki Android uređaj nudi navigacijske funkcionalnosti koje omogućuju lociranje korisnika mobitela i povezivanje njegove lokacije s raznim aplikacijama kao što su Google Maps, geotagiranje prilikom fotografiranja, Foursquare itd. U postavkama, odaberite Lokacije i sigurnost, isključite opciju Koristi bežične mreže te ju uključite samo kada je to zaista i potrebno.

 

Prilikom preuzimanja bilo neke od aplikacija s Marketa bit ćete obaviješteni o svemu što aplikacija radi na vašem uređaju. Ipak, naš je savjet da za svaku preuzetu aplikaciju odete u Postavke same aplikacije i provjerite komunikaciju s internetom. Bit će manje iznenađenja na mjesečnom računu (ili situacija kada SIM kartica „pojede“ sav data promet) ukoliko se pridržavate ovih savjeta koje ja obavezno primjenjujem za svoj LG pametni telefon. I nemam nikakvih iznenađenja.


LG blog

Komentari

Pošalji komentar

(Za ostavljanje komentara morate biti ulogirani na forum.)

Trenutno nema komentara.