Svi su ludi za najnovijom verzijom Androida? Svi su ludi za najnovijom verzijom Androida? Svi su ludi za najnovijom verzijom Androida? Svi su ludi za najnovijom verzijom Androida? Svi su ludi za najnovijom verzijom Androida? Svi su ludi za najnovijom verzijom Androida? Svi su ludi za najnovijom verzijom Androida? Svi su ludi za najnovijom verzijom Androida? Svi su ludi za najnovijom verzijom Androida? Svi su ludi za najnovijom verzijom Androida?
Ocijeni blog:

Svi su ludi za najnovijom verzijom Androida?

Autor: speedy | 30.11.2011

Imati noviju verziju operativnog sustava Android na pametnim telefonima mnogima zvuči kao da će od tog trenutka imati novi telefon. Je li to zaista baš tako? Zbog čega su svi ludi za medenjakom (Gingerbread) i sladolednim sendvičem (Ice Cream Sandwich)?


Do sada se pokazalo da svaka nova verzija Androida donosi novosti, uključujući i vrlo korisne funkcionalnosti za korisnike. Iako je već predstavljena 4.0 verzija Androida – tzv. Ice Cream Sandwich većinu smartphonea ćete još uvijek uglavnom pronaći na 2.3 Gingerbread verziji, kao onoj posljednjoj dostupnoj. Smartphone uređaji s 4.0 verzijom Androida dolazit će na novim modelima pametnih telefona, a nakon toga će biti dostupna i nadogradnja za postojeće (starije) telefone.

 

Ukoliko još niste, svoj LG Optimus 2X, LG Optimus 3D i LG Optimus Black možete nadograditi s verzije 2.2 na verziju 2.3 – o novitetima koje ova nadogradnja donosi pročitajte u blogu Što donosi novoga Gingerbread. Koliko ovaj upgrade donosi novoga i koliko je važno ažurirati telefon?

 

Svaka nova verzija softvera donosi neke nove opcije, mogućnosti, ali i optimizaciju upotrebe telefona. Usporedimo li ovu nadogradnju s prethodnima, jasno je da su puno veće novosti bile pri prelasku s verzije 2.1 na verziju 2.2 – tada smo dobili podršku za flash, Tethering, mogućnost spremanja aplikacija i na microSD karticu…

 

 

 

Važno je imati na umu da su Android pametni telefoni hardverski uvijek optimizirani za verziju softvera s kojom su prvotno pušteni u prodaju. Da bi se omogućila nadogradnja i za postojeće modele telefona na tržištu, istu treba optimizirati za hardver postojećih (starih) telefona.

 

Kako bi se hardver i okruženje samog mobitela prilagodili novoj verziji Androida, proizvođači moraju istestirati i optimizirati novu verziju softvera i tek nakon toga je ponuditi za preuzimanje svojim korisnicima. Ovo zahtjeva duži vremenski period - dok se apsolutno sve funkcionalnosti uređaja ne usklade.

 

Zašto određeni (stariji) modeli mobitela nemaju podršku za nove verzije? Razlog leži u hardveru samog telefona. Naime, jasno je da će snažni telefoni, poput Optimusa 2X ili Optimusa 3D bez problema podržati novije verzije softvera, ali stariji telefoni sa slabijim performansama nisu u mogućnosti prihvatiti već drugu ili treću, noviju verziju OS-a koja traži snažnije procesore i više radne memorije. Zbog toga je na takvim telefonima bolje zadržati postojeću verziju operativnog sustava nego instalirati novu koja će uređaj najčešće usporiti.

 

Kod prijatelja sam vidio kako radi verzija 2.2 na uređaju s verzijom 2.1, a telefon ima procesor na taktu od 550 MHz. Mobitel je radio sporije, a o flashu nije bilo niti govora. Na kraju je prijatelj svoj mobitel odnio u servis i tražio downgrade na verziju 2.1.

 

Kako znam koja je verzija nadogradnje ona posljednja? Pratite abecedu! Google svakoj novoj verziji OS-a nazive daje po abecednom slijedu, a nazivi su uvijek vezani uz slastice: 1.5 Cupcake, 1.6 Donut, 2.0 / 2.1 Eclair, 2.2 FroYo (Frozen Yoghurt), 2.3 Gingerbread, 3.0 Honeycomb (namijenjen samo za tablete) te najnoviji 4.0 Ice Cream Sandwich, namijenjen za pametne telefone i tablete. Prve dvije verzije – 1.0 i 1.1 nemaju dodatne „slatke“ nazive, tako da je tek od treće verzije 1.5 (Cupcake) počelo abecedno označavanje po slasticama.

 

 

Najčešće noviju verziju OS-a žele i traže napredniji korisnici, koji stalno nešto novo žele isprobavati. Ipak, prije upgradea nove verzije na stariji telefon predlažemo da se o iskustvima raspitate kod drugih korisnika, koji su to već obavili ili pak savjetujete sa servisnim centrom prodavača ili proizvođača.


LG blog

Komentari

Pošalji komentar

(Za ostavljanje komentara morate biti ulogirani na forum.)

Trenutno nema komentara.